Werkwijze & Missie.

Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen.

Mensen met een beperking geven aan dagelijks te maken hebben met vooroordelen en ontoegankelijkheid. Dit is meer de regel dan de uitzondering. Eigenlijk gek toch? Verandering is hard nodig. 

Om verandering teweeg te brengen is bewustwording nodig. Wanneer de problemen onbekend zijn, kan er ook geen rekening mee gehouden worden en vindt echte verandering niet plaats.

Toegankelijkheid komt anno 2019 regelmatig op het nieuws. Eigenlijk gek toch dat bijvoorbeeld een festival dat wél toegankelijk is in de aandacht komt? Hoe mooi zou het zijn als mensen met een beperking zonder na te denken op een dag overal kunnen studeren, werken , winkelen, naar een concert of festival, uit eten of kunnen genieten van een dagje uit? 

 Waarom bewustwording?  
Simpelweg omdat ik vóórdat ik in een rolstoel terechtkwam óók geen idee had van de problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen. In 2014 veranderde dit plotseling toen ik hier zelf mee te maken kreeg. Na een revalidatieperiode had ik zin om weer naar de stad te gaan en mijn studie weer op te pakken. Ik ontdekte dat er opeens in mijn onmogelijkheden gedacht werd , in plaats van mijn kracht. Mensen moedigden me niet meer aan om bijvoorbeeld verder te studeren, maar noemden opeens redenen om dit níét te doen. Ook kon ik letterlijk op veel plekken niet meer binnen. Ik herinner me zo nog een van de eerste keren dat ik uit eten ging: ik moest rekening houden met de hoeveelheid die ik kon drinken omdat er geen wc was waarin ik terecht kon. Dat terwijl we al zoveel moeite hadden moeten doen om een restaurant te vinden waar ik úberhaupt naar binnen kon. Wat voelde dat allemaal oneerlijk!

De stap naar verandering.
Toen ik 3 jaar in een rolstoel zat had ik mijn leven weer goed op de rit. Eigenlijk verschilde het niet zoveel met anderen, maar die ontoegankelijkheid en vooroordelen bleef een terugkerend onderwerp waar ik maar niet aan kon en wilde wennen. 

Lucille Werner kwam in die tijd met een bekendmaking: er kwam een missverkiezing voor vrouwen met een beperking. De finale zou live op SBS6 uitgezonden worden. Dit leek me al meteen onwijs gaaf. Toen mensen in mijn omgeving zeiden dat dit écht iets voor mij was meldde ik me toch aan voor de Mis(s)verkiezing 2017 .

Een spannende tijd volgde toen bekend werd dat ik bij de laatste 8 kandidaten zat: ik deed interviews met onder andere radio 538, omroep Brabant, BN De Stem en opeens zat ik in de studio van PAUW! . Uiteindelijk werd ik tijdens de spannende liveshow 2e, 3e of 4e; dat is niet bekendgemaakt. Maar wat een gaaf avontuur was het!

Omdat er zoveel gebeurde besloot ik een blogpagina te starten om zo iedereen op de hoogte te houden. Na de Mis(s)verkiezing wilde ik me blijven inzetten voor mijn doelen. Christel Poweronwheels is zo geboren. 

En hóé: inmiddels heb ik al veel mooie dingen mogen doen. Van tafelgast zijn bij JINEK, in lingerie in de LINDA.MEIDEN staan tot aan vele gesprekken met scholen en gesprekken met gemeenteraadsleden. 

Ik laat me niet uit het veld slaan en wil laten zien dat er nog veel wél mogelijk is. Denkend in onmogelijkheden in plaats van in beperkingen, want dat gebeurt al veel te veel. 

-Christel Verbogt, oprichtster Christel Poweronwheels.

Bij JINEK.
Interview met NS.
Toegankelijk OV is nodig.
Spreker Sportgala

Hoe gaat Christel Poweronwheels te werk?!

Christel Poweronwheels richt zich op bewustwording rondom vooroordelen en ontoegankelijkheid, door:

  • Het schrijven van blogberichten. Op deze website, Facebook en wanneer relevant ook op LinkedIn.
  • Het doen van interviews met de media. Landelijke media zoals JINEK en PAUW, maar ook zeker plaatselijke media weten van mijn bestaan af. 
  • Me in te zetten als spreker op evenementen , workshops en lezingen.
  • Een proactieve houding met betrekking tot toegankelijkheid ; of het nou om fysieke toegankelijkheid gaat of over beleid. Ik ga het gesprek aan en zoek samen naar oplossingen.
  • Modellenwerk.
  • Het creëren en publiceren van relevante context op social media waarmee de nadruk gelegd wordt op de mógelijkheden die je ondanks een rolstoel hebt. 

Thema's.

Christel Poweronwheels richt zich voornamelijk op de volgende thema’s:

  • Toegankelijk onderwijs. Kansen op het gebied van studie helpen uiteindelijk mee aan het krijgen van een goede baan. Het maakt mensen , ondanks een eventuele beperking, ook aantrekkelijker voor werkgevers. 
  • Kansen op het gebied van werk en werkloosheid. 
  • Diversiteit in de media / in campagnes: dat beeld moet realistischer . Waarom zijn mensen in een rolstoel in films of series vaak zo ongelukkig? Waarom worden ‘we’ in tijdschriften vaak gepubliceerd om ons verhaal, vaak over wat er met ons gebeurd is? Dat kan , nee móét anders. 
  • Toegankelijke evenementen en recreatie. Hierover ga ik onder andere in gesprek met winkeliers en gemeenteraadsleden.