Een wachtlijst waar geen einde aan lijkt te komen. Keer op keer ‘te complex’ genoemd worden. Het kan niet langer zo. Daarom was er afgelopen maandag, 8 juni, een protest in Den Haag. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Nick Bootsman (te zien op de foto) vertelt.

“Ik ben zelf open over de problemen in de GGZ waar ik zelf mee te maken heb. Ik Twitter erover en krijg veel reacties van anderen. Omdat ik zelf al veel problemen heb overwonnen wil ik mijn ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Daarom zet ik me ook in bij het LOT (Lotgenoten Ontmoetingstrefpunt) Discord : veel mensen die eigenlijk (intensieve) therapie of zelfs een opname in een GGZ-instelling nodig hebben, maar tegengehouden door wachtlijsten of indicaties, kunnen hier vrijblijvend (indien gewenst met spraak) chatten.

Als lotgenoot, met ervaring met GGZ-hulpverlening ontvangen, bied ik dan een luisterend oor. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het enorm frustrerend is om niet de juiste hulp te krijgen. Ik hoor vaak dat mensen zich niet begrepen voelen. Ik ben blij dat ik kan helpen.”

De komst van het Coronavirus helpt niet mee aan de lange wachtlijsten. Toen organisator Charlotte Bouwman in januari de actie #LijmDeZorg startte, stond ze 800 dagen op een wachtlijst.

Nick: “Het is heftig dat we al 150 dagen verder zijn en de beloftes van het ministerie van Volksgezondheid in ieder geval de praktijk nog niet werken. Ze willen eerder ingrijpen wanneer mensen niet de juiste (hoog)complexe zorg krijgen die ze nodig hebben. Staatssecretaris Paul Blokhuis beloofde ook te werken aan de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). “

“Gelukkig kwamen er naast een hoop journalisten ook een aantal Kamerleden op het protest af.”

In Den Haag werd een ludieke symbolische wachtrij gevormd. Het waren weliswaar geen duizenden protesteerders, maar dit is ook een onderbelicht onderwerp waar -gelukkig- veel mensen nooit mee te maken hebben gehad.

Iedereen kan geconfronteerd worden met (complexe) psychische problemen.

“Gelukkig kwamen er naast een hoop journalisten ook een aantal Kamerleden op het protest af. Zij hebben in het debat hierover ook flink wat kritische vragen gesteld”, vertelt Nick met een glimlach.

“Natuurlijk moeten we nog zien hoe het nu verder gaat, maar het begin is er.”

FOTO: Marten van Dijl

I am not broken, just damaged”

Nick Bootsman is 25 jaar en woont in Dordrecht. Zijn motto; I am not broken, just damaged. Op zijn Twitteraccount vraagt hij op realistische wijze aandacht voor de problemen in de GGZ-zorg. Nick is ook rolstoelgebruiker, door het Ehlers-Danlos Syndroom. Volg deze mede Poweronwheels. https://twitter.com/WheelieNick

Over Christel Poweronwheels:

‘De power zit in mij, en dat is waar het om gaat. Niet om mijn beperkingen of mijn wielen. Ik – met mijn power- zit op mijn wielen. 

Doormiddel van blogberichten en samewerkingen met o.a. (traditionele) media brengt Christel Poweronwheels bewustwording  over de vooroordelen en ontoegankelijkheid waar mensen met een beperking dagelijks tegenop botsen op gang. Zo zat ik aan tafel bij JINEK , en stond ik in LINDA.MEIDEN .  Mijn boodschap: Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen. 

Volg Poweronwheels via Instagram ,  Facebook en Twitter en abboneer je op mijn YouTube-kanaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *