Brief persoonlijk aan Minister de Jonge overhandigd- uitzending KASSA

Stelt u zich eens voor: waar de meesten zich met vertrouwen in hun benen met daadkrachtige stappen voortbewegen, moet een rolstoel die taak ineens overnemen. Door de rolstoel zou je vrijheid moeten hebben, maar door problemen eraan wordt je opeens letterlijk opgesloten, van je zelfstandigheid.
Ik heb al meer dan 10 maanden problemen met mijn rolstoel.
Zelfs nu er een einde in zicht is maak ik me nog steeds zorgen: hoe zal het met de service gaan?
Helaas ben ik de enige met problemen. 
Door problemen met hulpmiddelenleveranciers, waarbij uit onderzoek bleek dat service en levering niet goed verlopen. Daar weet ik alles van, maar  hoelang word ik nog van mijn zelfstandigheid beroofd?

Het probleem is zelfs zo schrijnend dat tv-programma Kassa hier in oktober aandacht aan besteedde. Ik werd alleen maar bozer en besloot de minister (Hugo de Jonge, van VWS) zelf een brief te schrijven. Kassa meldde dat er een actieteam opgericht was: zij zouden iedereen gaan helpen,  dus ook hen mailde ik. Kassa stond in CC, voor het geval dat.
Waar mijn brief wél opgepikt werd door de krant BN De Stem, en de brief veelvuldig gedeeld werd op Twitter, bleef het van zowel de Minister als het Actieteam uit oorverdovend stil. Hoe kon dat toch? 

Mijn artikel en video die gepubliceerd werden door BN De Stem maakten op het hulpmiddelenbedrijf waar ik problemen mee had indruk. Mijn nieuwe rolstoel werd eindelijk definitief aangemeten. Als het goed is ontvang ik deze volgende week eindelijk, nadat ik al 10,5 maand ernstige problemen met mijn rolstoel heb.
Het grootste deel van deze tijd was de rolstoel zelfs gevaarlijk. Inmiddels heb ik alweer een maand of 4 een ‘tijdelijke’ rolstoel. Maar hierin is mijn zithouding niet goed. Ik heb dagelijks pijnklachten hierdoor, en ik tel nog net niet de dagen af tot mijn nieuwe komt.

Daarbij had ik laatst ook flinke vette pech. Ik was op mijn werk toen mijn wiel eraf viel.
Omdat ik bij een groot bedrijf werk waar je niet zomaar even buiten staat, vond ik het heel belangrijk dat er zo snel mogelijk een monteur zou komen.
Ik schrok dan ook toen er voorgesteld werd om 26 uur later(!) pas te komen.
Dit kón toch niet?! Moet je je voorstellen dat je je been breekt en 26 uur op je plek zou moeten blijven zitten. Mijn rolstoel zijn mijn benen. Ik werd boos, ging in discussie en uiteindelijk kwam er nog wél diezelfde dag een monteur. Maar het is toch bizar dat hiervoor die discussie nodig was? Waar was de service?

Opnieuw schreef ik over mijn ervaringen, en BNDeStem besteed er opnieuw aandacht aan.. Een paar dagen later kreeg ik ook een e-mail van KASSA: er zou weer een uitzending komen die in het teken kwam te staan van rolstoelproblemen. Ik was uitgenodigd. Ze wilden de studio zo vol mogelijk hebben met mensen die zulke problemen hadden, om zo een écht statement neer te zetten. Minister Hugo de Jonge zou ook komen.

Tekst loopt door onder de foto’s

 

De uitzending 
Op 8 februari was het zo ver: de live uitzending.Thuis bereidde ik me goed voor: stel dat ik een vraag mocht stellen, wat zou ik dan vragen? Ook printte ik de brief en de blogs die daarop volgde uit. Ik hoopte dat ik deze persoonlijk zou kunnen overhandigen aan de minister. Ietwat gespannen maar vooral strijdlustig stapte ik in de auto op weg naar Hilversum.                                                                                                                                 Ik voelde me gesteund door de redactie van Kassa en ik was nieuwsgierig naar het verhaal van de minister en de verhalen van alle andere mensen die deze problemen ervaarden.

Wat ik over de uitzending zelf kan zeggen? Presentatrice Amber beet goed van zich af en ze kwam echt voor ‘ons’ op. Het was immers toch ook bizar dat je een studio kon vullen met mensen met deze problemen terwijl de minister tussen neus en lippen door vertelde dat veel van de problemen opgelost waren?!
Ook Illya Soffer, van belangenorganisatie Iederin was aanwezig. Illya liet weten dat voor haar de communicatie met de cliënten heel belangrijk was.

Brief overhandigen!
Voor mij kwam het belangrijkste moment pas later op de avond.
In de uitzending zelf kon ik geen vraag meer stellen, maar ik wilde nog dolgraag mijn brief geven. Het was even spannend of dat nog zou lukken. De minister gaf aan naar zijn vrouw en kinderen te willen.
Maar de brief was dé gehoopte troef. Ik kreeg hem te spreken!
Ik vertelde hem dat ik nooit reactie heb gekregen op mijn brief van 15 oktober.
Hij zou het nu allemaal rustig doornemen gaf hij aan.
Laten we het hopen!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *