Interview met BNDeStem op vrijdag 31-01-2020

HALSTEREN  – ,,Ik voelde mijn vrijheid tussen mijn vingers vandaan glippen”, zegt Christel Verbogt (22) uit Halsteren. Ze vertelt over het moment dat een van de wielen van haar rolstoel eraf viel en ze een flinke discussie moest aangaan om hulp van een spoedmonteur te krijgen.

Door de verkeerde houding die ik door de rolstoel aanneem, ben ik veel sneller moe

Christel Verbogt 

Ze zit nog steeds met een defecte rolstoel. Sinds oktober vorig jaar, nadat ze een brief naar minister Hugo de Jonge schreef, is er weinig gebeurd.

,,Door de verkeerde houding die ik door de rolstoel aanneem, ben ik veel sneller moe. Heeft het een keer niet met mijn beperking te maken, is de rolstoel het probleem”, vertelt ze zuchtend.

De haast ebde weg’

Van de minister heeft ze nooit reactie gehad. Wel merkte ze dat er schot in de zaak kwam nadat ze in oktober haar verhaal deed aan deze krant. ,,Er zijn toen vrij snel afspraken gemaakt met de rolstoelleverancier. Toch wilden ze eerst kijken of de rolstoel aanpassen voldoende zou zijn, of dat een rolstoel op maat nodig was. Die aanpassingen kunnen ze er namelijk afhalen als ze hem doorgeven aan iemand anders. Een rolstoel op maat niet. Die haast achter de afspraken ebde naarmate de tijd vorderde weg.”

De oplossing werd toen een zitprothese, maar die bleek helemaal niet praktisch. ,,Het ding was veel te zwaar”, legt ze uit. Na nog wat afspraken werden de maten opgenomen en werd de rolstoel in december besteld. ,,Hij is waarschijnlijk pas in maart klaar.”

Dat er een nieuwe rolstoel komt, is goed nieuws, maar dat het zo lang duurt is dat absoluut niet.

Het wiel viel eraf

Het was de zoveelste keer dat mijn vrijheid me ontglipte

Christel Verbogt 

Tijdens een werkevenement viel een van de wielen van haar rolstoel af. Met maar drie wielen kan Christel geen kant op. ,,Het was de zoveelste keer dat mijn vrijheid me ontglipte. Ik belde snel het hulpmiddelenbedrijf en kreeg te horen dat ze de volgende dag iemand zouden sturen. Kun je je voorstellen dat je je been breekt en een arts je vervolgens 26 uur lang op de grond laat liggen? Ik ging de discussie aan. Er moest die dag nog iemand komen. Ik ben niet op mijn mondje gevallen, en binnen twee uur kwam er een spoedmonteur. Maar wat als ik die discussie niet was aangegaan?”

De Halsterse was mondig genoeg om hulp te eisen, maar ze weet dat niet iedereen dat durft. ,,Dit is iets wat meer mensen overkomt, dat hoorde ik nadat ik mijn verhaal deelde veel. Sommige mensen liggen dagen op bed omdat ze niet op tijd hulp krijgen, daar schrok ik enorm van.”

Bron:https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/christel-wacht-al-tien-maanden-op-een-nieuwe-rolstoel-dit-overkomt-meer-mensen~a224e9ce/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *